karácsonyi bütykölő 2025 széles kerettel

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület korábban tárgyalásokat folytatott az illetékes minisztériummal arról, hogy az iskolatej mintájára szeretné bevezetni az „iskolamézet”. Az OMME megyei szervezetei ugyanezen a napon országszerte „mézes reggelit” szerveznek mézkóstolással. Ebben ma iskolánk is részt vett, Keve Gyuri bácsi méhész vezetésével. Előadást hallottunk a méhekről, a méz fontosságáról. Gyuri bácsi elmondta, hogy 

-       Méhészetek száma Magyarországon közel húszezer

-       Méhcsaládok száma Magyarországon egy és egymillió egyszázezer közöttire tehető

-       Átlagos évben termelt mézmennyiség 22-24 ezer tonna, melynek fele akácméz

-       Magyarország az EU méztermésének 10 %-át adja

-       A hazai mézfogyasztás 70 dkg/fő/év, az EU-s átlag 1,7 kg/fő/év

-       Leggyakoribb mézfajtáink: akác, napraforgó, repce, hárs, vaddohány

-       Magyarországon kb. 30 fajta mézet lehet termelni

Fajtaméz: A méz tulajdonságait alapvetően az a növényfaj határozza meg, amelyik a nektárt termelte. A mézet is ezen az alapon nevezik el.

Tiszta „fajtamézet” csak azokról a növényekről kaphatunk, amelyekből egy helyen egyszerre sok virágzik. Ellenkező esetben a kaptárban a különféle nektárok keverednek, s vegyes virágméz keletkezik.

-       Mitől kristályos a méz

A mézben található cukrok közül a legjelentősebbek az egyszerű cukrok, mint a szőlőcukor (glükóz) és a gyümölcscukor (fruktóz). A kristályosodás tulajdonképpen attól függ, hogy az egyes cukrok milyen arányban találhatóak meg az adott mézben, amelyikben nagyobb mennyiségben fordul elő a szőlőcukor az hajlamosabb a kristályosodásra – ilyen például a repceméz. Az akácmézben például nagyobb mennyiségben van gyümölcscukor, mint a vegyes virágmézben, így sokkal tovább marad folyékony.

-       A természetes Magyar Méz védjegye: Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület 2007-ben bevezette a hologramos zárszalagot, valamint 2010-ben a termelői mézesüveget. A termelői mézesüvegből évente átlagosan 1,5 millió darab került a piacra.

-       Természetes Magyar Méz

Mit jelent az, hogy a méz természetes?

Azt, hogy nem tartalmaz semmilyen hozzáadott anyagot, a mézben csak a méhek által feldolgozott, a természetben képződött nektárból származó cukrok, aminosavak, vitaminok és egyéb alkotóelemek vannak.

Mit jelent az, hogy a méz magyar?

Magyar méhész által termelt, a Kárpát-medencében található növények nektárjából származó méz. A mézlaboratórium szakembere a mézben található virágporokból tudja azonosítani a méz földrajzi eredetét.

 
Iskolaméz program

Közzétételi lista

Dokumentumok

Itt letöltheti, vagy online olvashatja dokumentumainkat, .pdf kiterjesztésben. Kérjük, kattintson a megfelelő címre.

Elérhetőség

Gothard Jenő Általános Iskola

Cím: 9700 Szombathely, Benczúr Gyula utca 10.

Titkárság: +3620 4272526

Igazgatóhelyettesi iroda: +3620 4271054

e-mail: kamon kukac gothardiskola.hu
OM azonosító: 036622
Nyitvatartás: Az intézmény nyitvatartása munkanapokon: 7:00 órától 18:00 óráig
___________________
 
Fenntartó:  Szombathelyi Tankerületi Központ
Székhely: 9700 Szombathely, Kossuth Lajos utca 8.
Postai cím: 9700 Szombathely, Kossuth Lajos utca 8.
Telefon: +36 (94) 795-225
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: https://kk.gov.hu/szombathely
Ügyfélszolgálat elérhetősége: +36 (94) 795-225